Sekt

Mousserande vitt- eller rosévin från England

ANNONS:

Översikt

Vad är Sekt?

I Tyskland och Österrike är sekt en vanlig beteckning på mousserande vin av hög kvalitet. Framställningen av sekt omfattas också av många regler. Vinet måste innehålla minst 10 % alkohol och grundvinet och tillsatserna måste komma från samma vinregion.

Hur tillverkas Sekt?

Det krävs ingen andra flaskjäsning vid tillverkning av sekt, till skillnad från champagne. Vissa producenter genomför ändå en andra jäsning men kan då använda tankmetoden eller omtappningsmetoden. Omtappningsmetoden innebär att en andra jäsning på flaska genomförs men jästen avlägsnas inte på traditionellt sätt, genom så kallad degorgering, utan genom filtrering.

Vilka druvor får användas?

I Tyskland används framför allt druvsorten Riesling och i Österrike även Grüner Veltliner.

Vilka typer av sekt finns?

Det finns fem olika stilar av sekt.

Sekt och Deutscher Sekt. Detta är enkla viner som ofta bara kostar ett par tre euro. Det finns mer 2000 producenter av denna typ av bubbel. De tre största producenterna, Rotkäppchen-Mumm, Henkell och Schloss Wachenheim gör tillsammans mer billig sekt än hela Champagane gör mousserande vin.

Sekt b.A. eller Qualitätsschaumwein b.A. Dessa viner är något bättre och kan ibland vara riktigt intressanta. För denna beteckning gäller att vinerna ska vara gjorda och druvorna odlade i någon av Tysklands 13 vinregioner. För att få beteckningen ska minst 85% av druvorna kommer från en och samma region.

Winzersekt, premiumsekt och superpremium sekt. Detta är ett sätt att försöka skilja ut de bästa mousserande vinerna från de övriga. Vinerna ska vara gjorda på vin från en årgång och framställda med traditionell metod. Vinet måste också göras i den region där druvorna växt och skördats. Årgång, druvor och producent ska anges på etiketten.

En fjärde variant är cremant. Denna kan endast användas i Baden samt i den södra delen av Pfalz. Det är kopplat till de gemensamma rötterna med de närliggande franska vinregionerna och att gränserna historiskt flyttats. För att få kallas cremant ska vinerna också ha legat minst nio månader på jästfällning med mera.

Den sista stilen är perlwein vilket är ett mousserande vin som kan liknas vid Italiens frizzante och håller en lägre kolsyra – 1–2.5 BAR.

Verband Deutscher Prädikats (VDP) sekt

I juli 2018 fastslogs VDP – en början på en ny klassificering för sekt på premium och superpremium nivå.
VDP har tagit fram fyra klassificeringar, två för regionspecifika viner och två för single vineyard viner. För alla fyra gäller att vinerna måste vara gjorda på druvor från vineriets egna vingårdar och från en och samma region. Druvorna ska vara plockade för hand, de ska vara plockade tidigt (vanligen ca 2 veckor innan full mognad för stilla viner uppnåtts) och druvorna ska vara särskilt avsedda för mousserande vin. Det finns också regler för hur mycket druvjuice som får pressa ur druvorna samt vilken alkoholhalt basvinet får uppnå innan den andra jäsningen.
För de två regionspecifika klassificeringarna gutssekt (ett vardagsvin med hantverksmässig höjd) och ortssekt (regionstypiskt vin) gäller att vinerna måste ligga på jästen i minst 15 månader. Det finns också två klassificeringar för sekt från specifika vingårdslägen. I detta fall bygger det på vingårdslägenas klassificering, dvs om de är erste lage (premier cru) eller grosses lage (grand cru). Utöver detta måste vinerna ligga på jästen i minst 36 månader.

Sockerhalt

När det gäller sockerhalten så finns det flera olika nivåer:

  • Naturherb/Brut Nature – 0 g/100 mL
  • Extra Herb/Brut – max 0,6 g/100 mL
  • Herb/Brut – max 1,2 g/100 mL
  • Extra Trocken/Dry – 1,2-1,7 g/100 mL
  • Trocken/Dry – 1,7-3,2 g/100 mL
  • Halbtrocken, medium dry eller semi-sec –  3,2-5,0 g/100 mL
  • Mild, sweet eller doux – mer än 5,0 g/100 mL

ANNONS: