Spumante
Mousserande vitt- eller rosévin från Italien
Översikt
Vad är Spumante ?
Spumante är en typ av mousserande vin från Italien som har blivit allt mer populär över hela världen på senare tid. Spumante betyder ”mousserande” på italienska och syftar på vinets bubblande kvalitet. Spumante-viner är vanligtvis tillverkade enligt den klassiska metoden för att tillverka mousserande vin, vilket ger dem en hög kvalitet och en unik smakprofil. Dessa viner kommer i olika stilar och smaker och kan vara torra, halvtorra eller söta, vilket gör dem lämpliga för en rad olika tillfällen. Läs vidare för att lära dig mer om Spumante och upptäcka några av de bästa spumantevinerna på marknaden idag.
Casteloro Spumante Extra Dry
POSE Sparkling Brut Blanc-de-Blancs 2022
Le Manzane Balbinot Cuvée Prima Stilla Extra Dry 2020
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016
Barott Brut Rosato Cagliero 2018
Oudeis Alta Langa Metodo Classico Brut 2016
Gran Passione Organic Pink Sparkling
Casa Marrone Blanc de Blancs Organic Brut
It’s a Blanc de Blancs
Galaverna Spumante Brut
Barott Brut Rosato Cagliero 2017 (provad 2020)
Piemonte Rosato Frizzante 2019
Ferrari Perlé 2014
Pico Maccario Barbera Rosé Brut DOC
Casteloro Spumante Organic Extra Dry
Ca´d´Or Blanc de Blancs Millesimato 2017
Barott Brut Rosato Cagliero 2017
Oddbird Spumante Alkoholfri
Fattoria Sardi Pet-Nat Bianco 2019
Ca’ de Lion Alta Langa Millesimato Brut 2014
Il Frappato di Santa Tresa
Vad är Spumante ?
Spumante är en typ av mousserande vin från Italien som har blivit allt mer populär över hela världen på senare tid. Spumante betyder ”mousserande” på italienska och syftar på vinets bubblande kvalitet. Spumante-viner är vanligtvis tillverkade enligt den klassiska metoden för att tillverka mousserande vin, vilket ger dem en hög kvalitet och en unik smakprofil. Dessa viner kommer i olika stilar och smaker och kan vara torra, halvtorra eller söta, vilket gör dem lämpliga för en rad olika tillfällen. Läs vidare för att lära dig mer om Spumante och upptäcka några av de bästa spumantevinerna på marknaden idag.
Hur tillverkas spumante?
Produktionen av spumante sker genom samtliga produktionstekniker även om Charmatmetoden är vanligast.
Sockerhalt
När det gäller sockerhalten så finns det främst fyra olika nivåer, men även sötare varianter förekommer.
- Extra Brut – max 0.6 g/100 mL
- Brut – max 1,2 g/100 mL
- Extra Dry – 1,2-1,7 g/100 mL
- Dry – 1,7-3,2 g/100 mL