Bollinger R.D. 2007

17 maj, 2021 | 9,5, Champagne, Extra Brut, Prestige

🍾 Bollinger R.D. 2007.⁠⁠
nr 92590; 2099 kr
🇫🇷 Frankrike, Champagne.⁠⁠
🍇 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.⁠⁠
🍭 0,4 g/ 100 mL (Extra Brut).⁠⁠
👃🏼 Komplex och utvecklad doft med inslag av rostat bröd, mogna gula äpplen, grillad citron, gula äpplen, ull, nougat, brynt smör, mineral och apelsin.⁠⁠
💋 Torr, frisk, fruktig och komplext utvecklad smak med inslag av mogna gula äpplen, honung, mineral, solmogen apelsin, grillad citron, saffran, aprikos, ananas, rostade nötter, nougat, choklad, kaffe och rostat bröd.⁠⁠
🏡 Bollinger är ett champagnehus grundat 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger.⁠⁠
👤 Just Bollinger R.D. tillverkas bara av de absolut bästa årgångarna och är ett resultat av Madame Bollingers stora visioner om ett fylligt vin med aromer som förstärks av exceptionellt lång lagring. I år har man även gått tillbaka till den klassiska etiketten som fanns med på den första årgången som lanserades 1952 och det är faktiskt bara 27 årgångar som funnits värdiga att bli en R.D. Namnet R.D. kommer från ”Récemment Dégorgé, alltså nydegorgerad. Vinet degorgeras löpande och det kan skilja några års lagring mellan de första och sista flaskorna av en årgång. Den första jäsningen sker på små ekfat som är minst fem år gamla och varje enskild cru och druvsort jäser för sig under den första jäsningen. Vid den andra jäsningen försluts vinet med naturkork och får ligga på sin jäst i minst nio år innan degorgering, men just denna cuvée har legat över 12 år på jästen! Just aromprofilen i detta vin är exceptionellt komplex och kommer i vågor. Varje klunk ger en ny upplevelse och jag rekommenderar verkligen att man upplever detta vin över flera timmar i bra glas. Fenomenalt gott, vilket hantverk alltså, och lagringspotentialen är stor!⁠⁠
🕰 2021-2040 (stor lagringspotential).⁠⁠
🏅 9,5 (Exceptionell champagne)!⁠⁠

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev