Socker i bubbel – spelar det någon roll energimässigt?
Det korta svaret är – inte särskilt mycket.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 gram etanol ger 7 kcal.
I en flaska (750 mL) med 12 % vin finns det alltså 750*0,12*0,78924 (densiteten av etanol) = 71 g etanol vilket get 71*7=497 kcal.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
I samma flaska finns det även socker där 1 gram ger 3,87 kcal.
Exempelvis Extra Brut har 4 g/L = 3 g/750 mL.
Energimängden blir då alltså 3*3,87=11 kcal, dvs. endast 2% av den totala energin!
Höjer vi sockerhalten till 6 g/L (Brut) ökar energimängden till 17 kcal vilket endast är 3% av den totala mängden energi i en flaska bubbel.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sedan får man inte glömma att ovanstående uträkning gäller en hel flaska, vilket man sällan dricker själv. Vill du hellre räkna per glas dela då allt med 5 vilket ger 100 kcal från alkoholen samt 2 resp 3 kcal från sockret, vilket är pyttelite!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
️Socker har man främst i bubbel för att balansera smakerna, men också för att ge kolsyra. Att jaga Extra Brut, Ultra Brut eller Brut Nature för att minska kaloriintaget är inte rätt väg att gå utan välj istället ett färre antal glas eller välj ett bubbel med lägre alkoholhalt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Taggar: alkohol fakta mousserande socker etanol tips bubbel lchf info
Länk till inlägget maj 13, 2019 @ 14:00
Lämna en kommentar
Utforska även
Champagne
Crémant
Mousseux
Cava
Corpinnat
Spumante
Prosecco
Franciacorta
Trentodoc
British Fizz
Sekt
Cap Classique
Tips på tilltugg
Recept
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Ta del av nyheter från oss på Mousserande!
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks