Hur ligger det egentligen till?
Bevaras bubblorna i ett öppnat mousserande vin genom att en (silver)sked förs ner i halsen på flaskan?
Det enkla svaret är NEJ, sked i champagnen bevarar inte bubblorna utan kylan från kylskåpet!
Varför tror folk på det?
Detta är en myt utan någon förankring i vetenskap eller verklighet. Allt bygger på uttalandet av en Fransk dam som, enligt utsagor, ”stoppade ner en silversked i flaskan och placerade den i kylen varpå den var fräsch dagen efter”. Det viktiga i historien är just att den placerades i kylskåp vilket medför en lägre löslighet av kolsyran som således frisattes dagen efter då flaskan blev varm igen. Då det inte stoppades in en flaska parallellt fast utan sked så är det omöjligt att jämföra och säga att det faktiskt var skeden som gjorde att bubblorna var kvar.
Vetenskapen bakom
Hela hypotesen är grundligt utredd av Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, forskare vid Stanford Universitetet samt till och med Mythbusters. Genom omfattande jämförande experiment med många flaskor av samma typ, ursprung och årgång testades gastryck, vikt och sensorisk upplevelse. Resultaten var entydiga och visade att en tesked, silver eller ej, varken gjorde till eller ifrån.
Vill man ha bubblor kvar dagen efter rekommenderar jag en investering av en champagnestoppare (~100 kr) samt ställa in den i kylskåpet.
Tättslutande aluminiumfolie över flasköppningen och placering i kylskåp funkar klockrent. Åtminstone är bubblorna kvar ett dygn.
Det funkar lika bra utan aluminiumfolie för det är kylan som håller kvar kolsyran i vätskan.