juli 15, 2019

Vad är Prosecco?

ANNONS:

?? Prosecco är världens mest exporterade mousserande vin. Namnet omfattar mark i både Venetien, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen strax norr om Treviso samt Friuli-Venezia Giulia.
? Tituleringen Prosecco har tidigare använts av en vindruvstyp som 2009 döptes om till Glera för att undvika förväxling och förvirring.
? Prosecco framställs genom en andra jäsning i ståltank (s.k. Charmatmetoden eller italienska; Metodo Martinotti) vid en maxtemperatur på 20 grader. Vinet lagras också 18–24 månader på ståltank innan det hälls över på flaska. Prosecco finns i lätt pärlande stil och då står det Frizzante (1-2,5 Bars tryck) på etiketten. Är det mer bubblor står det oftast Spumante (över 3 bars tryck).
? Alla Proseccoviner görs till 85% av druvan Glera. Resterande 15% kan bestå av exempelvis lokala druvor som Verdiso, Bianchetta Trevigiana, och Perera, men också av mer klassiska druvor som Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Nero.
? När det gäller sockerhalten (g/100 mL) så finns det främst fyra olika nivåer; Extra Brut (0-0,6), Brut (0,6-1,2), Extra Dry (1,2-1,7) samt Dry (1,7-3,2).
? De strikta DOC lagarna omsluter för närvarande inte den rosa Prosecco Rosato, dvs. det finns ingen rosé Prosecco!

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Taggar: summer prosecco aperolspritz martini drinks vino valdobbiadene italy winelover veneto spumante bubbel treviso proseccotime love spritz party winelovers foodporn bollicine bubbles drink wine aperitivo mousserande friends weekend bar
Länk till inlägget jul 15, 2019 @ 21:56

Vilket betyg ger du vinet?

Lämna en kommentar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss på Mousserande!