juni 29, 2017

Mousserande vin till bröllop

ANNONS:

Bröllop är en fantastisk tillställning – två personer lovar varandra evig kärlek i nöd och lust, släkt och vänner är närvarande och alla är glada. Det är få tillfällen man får stå i centrum i livet, men denna dagen en av dem. Detta är även en dag då det oftast skålas en hel del och många utav dessa skålar sker med något mousserande i glaset. Hur skall man då göra för att ge gästerna en så bra upplevelse som möjligt? Slå på stort och bjuda på champagne eller hålla sig lite mer lågmäld med en enklare cava? Ta det lugnt, vi på mousserande.se har några tips vad gäller vilket bubbel just ni skall välja.

  • Tänk på att gästernas berusningsgrad ökar under tillställningen vilket innebär att smakupplevelsen samt kvalitetsuppfattningen minskar med tiden. Välj därför ett bättre mousserande vin tidigt på tillställningen och spara på krutet senare under kvällen.
  • Är man ett litet sällskap kan det vara värt att investera i en äkta champagne, men är sällskapet stort (<60 personer) kan det mousserande vinet bli en betydande del av budgeten – välj därför en billigare variant.
  • Räkna med att tre-fyra personer delar på en flaska (vid brudskålen & mingel). Glädjen, nervositeten och tillställningen gör att de flesta gärna önskar påfyllning i glaset.
  • Under middagen/kvällen går det oftast fem personer per flaska.
  • Glöm inte att ha alkoholfritt alternativ! Det finns många bra mousserande viner utan alkohol som är betydligt roligare än att dricka päroncider från matvarubutiken.

Sex tips på mousserande vin och varför de är värda att njutas under er kärleksdag:

Pol Roger Brut ReserveKlassisk champagne
Pol Roger Brut Réserve
En mycket trevlig champagne som de flesta känner till. Både smaken och doften är relativt diskret till en början vilket gör att de flesta uppskattar den. När väl munnen vant sig vid de subtila smakerna framträder mycket angenäma citrustoner, en fantastisk brödighet och toner av choklad. Den består av lika delar Pinot nor, Chardonnay och Pinor meunier. Priset är 399 kr, men är bröllopet litet eller budgeten oändlig rekommenderas den starkt!

 

 

Pére et Fils Massé BrutBillig champagne
Pére et Fils Massé Brut
En mycket enkel champagne som ofta sägs vara ”lillasyster” till Black Label från det stora champagnehuset Lanson. Det är inte någon direkt superkomplex skapelse, men den är ändock trevlig och smakrik. Vill man inte lägga ner ”onödigt” mycket pengar på champagne, men ändå servera äkta vara kan denna passa bra. Tungvikten ligger på Pinot noir-druvan, men det finns även en hel del karaktär från chardonnay-druvan. Priset är 219 kr, men den går även att köpa som halvflaska för 149 kr (som faktiskt visade sig vara godare under provningen).

 

 

Louis Bouillot CremantLåtsas champagne
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne. Två av champagnens klassiska druvor (varav tungvikten ligger på pinot noir) finns med men även en tredje har blandats in vilket ger utomordentligt trevliga och unika smaker. Priset är 119 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma.

 

 

Anna de Codorníu BrutTrevlig cava
Anna de Codorníu Brut
Full med både smak och doft som för tankarna till gula äpplen och citrus. Denna cava, dvs. från Spanien, går att inhandla för under hundralappen, nämligen för 99 kr. För att vara ett spanskt mousserande vin är det ovanligt mycket chardonnay (90%) vilket get denna skapelse en förnimmelse av en Blanc de blancs. Prisvärt bubbel som fungerar bra både i början av dagen såväl som vid vickningen.

 

 

Rotari Brut RiservaBra spumante
Rotari Brut Riserva
En fin och billig spumante, dvs. mousserande vin från Italien, men som inte är en prosecco utan gjorts enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 90% består av chardonnay. En väldigt stilren flaska och har ni möjlighet så köp på er redan året innan bröllopet då den kan lagras. Priset ligger på 109 kr och det är mycket bubbel för pengarna.

 

 

Rotari Brut RiservaAlkoholfritt alternativ
Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine
Denna trevliga skapelse är gjord på 100% chardonnay och sedan maximalt avakoholiserats till 0.0% är ett bra alkoholfritt val. Den har väldigt liten sötma, men fortfarande en trevlig fruktig ton, fin arom och bra bubblor. Priset är 89 kr per flaska, vilket kan tyckas lite högt i denna genren, men det kan man kosta på sig när det väl är bröllop.

Fler och bättre tips hittar man alltid i vår app Bubbeltoppen (finns till både Android och iOS).

Vilket betyg ger du vinet?

Lämna en kommentar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss på Mousserande!