𝐹𝒶𝓀𝓉𝒶:
🍾 Raventos i Blanc Blanc de Blanc 2021.
nr 56372; 199 kr
🇪🇸 Spanien
🍇 40% Xarel·lo, 35% Macabeo, 20% Parellada och 5% Malvasía de Sitges
🍭 0,8 g/ 100 ml (Brut).
🏡 År 1872 experimenterade Joseph Ravenós Fatjo med att göra mousserande viner i Sant Sadurní d’Anoia (Penèdes) vilket kom att lägga grunden för det vi idag så starkt förknippar med mousserande viner och Spanien nämligen Cava. Företaget Raventós i Blanc grundades redan 1497 och idag drivs verksamheten av den 21:a generationens vinmakare Pepe Raventós. Från 2012 togs beslutet att kliva ur DO Cava då man ville ha en friare approach till vinmakandet och inte förknippas med vad DO Cava har blivit idag.
𝑅𝑒𝒸𝑒𝓃𝓈𝒾𝑜𝓃:
👃🏼 Fruktig och frisk doft med inslag av rostat bröd, mogna gula äpplen, persika och citrusfrukter
💋 Torr, fruktig och mycket frisk smak med toner av ljust bröd, mogna äpplen, persika, päron, gummi, citrus och mineral.
👤 Enligt mig är Raventós i Blanc en av de främsta producenterna av mousserande vin i Spanien och det är alltid spännande när det dyker upp nya årgångar. Just detta vin bygger på de tre klassiska ’Cava-druvorna’ och, för första gången, den nästan bortglömda druvan Malvasía de Sitges. Samtliga kommer från vingården Vinya del Llac där rankorna är över 40 år gamla! Vinet har lagrats minst 18 månader innan degorgering vilket gett en trivsam skapelse med fin fräschör. Aromerna är både intensiva och diskreta på samma gång med en tungvikt av moget gult äpple, solmogen citrus, mineralitet och toner av ljust bröd. Mycket musmig och en värdig efterföljare till förra årgången! och den funkade väldigt bra till hummer med brynt smör!
🕰 2024-2034 (viss lagringspotential).
🏅 8,5 (mycket bra bubbel)!
april 12, 2024
Raventos i Blanc Blanc de Blanc 2021
Lämna en kommentar
Utforska även
Champagne
Crémant
Mousseux
Cava
Corpinnat
Spumante
Prosecco
Franciacorta
Trentodoc
British Fizz
Sekt
Cap Classique
Tips på tilltugg
Recept
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Ta del av nyheter från oss på Mousserande!
0 kommentarer