Bästa mousserande vin och champagne till nyår 2020

15 dec, 2020 | Instagram

Klicka här för ’Bästa mousserande vin och champagne till nyår 2021’⁠⁠⁠

Vilket är egentligen det bästa mousserande vinet till nyår 2020? Det beror helt enkelt på vem du är och vad du föredrar! Nedan finner ni en lista på prisvärd mousserande viner och champagne som säkerligen kommer att funka utmärkt under hela nyårsfesten – från aperitifen, genom middagen till nyårsskålen!

Bästa Champagne & mousserande vin till nyår 2020 – Förenklad lista


Klicka här för ’Bästa mousserande vin och champagne till nyår 2021’⁠⁠⁠


Alkoholfritt

Oddbird Spumante Alkoholfri
Just denna kreation är faktiskt en Prosecco i grunden som lagrats 12 månader, men som sedan varsamt avalkoholiserats. Halvtorr, balanserad, frisk smak av honungsmelon, ananas, fläder, päron och krusbär med mindre toner av mineral.
79 kr


Prosecco

Freixenet Prosecco

Freixenet Prosecco
Stilfullt designad flaska där man initialt möts av en halmgul kreation med mycket små bubblor samt en frisk och fruktig doft. Halvtorr, balanserad, frisk smak av moget päron, citrusskal, honungsmelon, acacia och ananas.
95 kr

Bisol 1542 Crede
Crede är ett lokalt ord som syftar på lerjordarna som präglar jordarna i Valdobbiadene vilket håller fukt även under stor torka. Torr och frisk smak av gråpäron och citron, vita blommor, honungsmelon, fläder, grapefrukt samt mindre toner av mineral!
179 kr


Cava

El Miracle Cava
Just denna kreation har legat 12 månader på jästen vilket skapat en mycket fruktig aromprofil med inslag av gröna äpplen, vit persika, grapefrukt, flinta, örter, mineral och citron. Jag upplever det trivsamt att man har en relativt stor del Chardonnay, vilket får den att stå ut lite i Cava-segmentet.
89 kr

Celebrandum Reserva

Celebrandum Reserva
Detta vin är gjort enligt den traditionell metoden vilket innebär att vinet genomgår en andra jäsning på flaska där den får den vila i upp till 15 månader innan degorgering. Halvtorrt, fruktig och tydlig blommig smak med inslag av persika, honungsmelon, mogna gröna och gula äpplen, päron och citrusskal!
97 kr

Privat Brut Nature Reserva 2018

Privat Brut Nature Reserva 2018
Ekologisk cava som är Brut Nature, vilket innebär att man inte tillsatt något socker efter andra jäsningen på flaskan. Allt socker är utjäst och den innehåller alltså 0 gram socker. Aromprofilen är stram, ren och frisk med toner av päron, äpple och citrus!
118 kr


Crémant

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
En mycket trivsam skapelse där doft och smak är fruktiga med toner av mineral, äpplen och bröd. Detta är verkligen ett väldigt bra mousserande vin som passar till skaldjur i alla dess former eller att skåla och dricka som det är. Har precis kommit ut som halvflaska vilken är underbart god!
135 kr

De Chanceny Rosé

BDe Chanceny Rosé
JAromprofilen är går mot röda bär med jordgubbar, smultron, vinbär och äpple, men man finner även lite strävare toner av svartvinbärsblad, rabarber och citron. Jag tycker även att den har en del brioche, jäst och gräs! Den var riktigt trivsam och fruktig och det är kul att njuta lite bubbel från Loiredalen med roliga druvor som ingår..
119 kr

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Vinet tillverkas enligt klassisk champagnemetod med mycket låg sockrhalt. Aromprofilen är frisk med tydliga grapefrukt- och citronskals-toner. Vidare finner man viss syrlig äppelfruktighet följt av en del brödighet samt örter.
150 kr


Champagne: Non-vintage

Palmer Brut Reserve
Tydligt fruktig struktur med tungvikt på moget gult äpple och fruktiga citrusfrukter, men med en underliggande krämighet och nougatton. Produktionsmässigt är skapelsen lagrad på sin jästfällning i över tre år samt upp till 35% reservvin från tidigare årgångar har använts.
299 kr

Pol Roger Brut Réserve

Pol Roger Brut Réserve
En riktig klassiker som är mer pålitlig än en Rysk dieselmotor. Det är en elegant och balanserad skapelse med härliga frukttoner och fin syra. När väl korken flyger från flaskan möts man av en relativt diskret doft, men om man låter aromen stanna kvar i näsan några sekunder framträder en magnifik komposition som är svårslagen. Torr, frisk, harmonisk smak med inslag av grönt äpple, citrus, choklad och rostade nötter.
455 kr

Bollinger Rosé
Bollinger Brut Rosé använder man 6% rött vin för att få färgen samt den tillåts vila minst tre år på jästfällningen. Den är mörkt orangerosa med fina och pigga bubblor. Aromen i både smak och doft är komplexa och balanseras fint av en bra syra. Primärt återfinns fruktiga toner med en bas i röda bär där främst jordgubbe och blodgrape lyser igenom. Fenomenalt både som aperitif och till mat.
659 kr


Champagne: Blanc de Blancs

Diebolt-Vallois Prestige
JJust denna cuvée består av druvor från de tre Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Äppelfruktigheten kommer direkt i både doft och smak efterföljt av en tydlig citrus som rör sig i ett brett spektra från apelsin till grapefrukt. Bakom allt detta finner man ljust bröd, vita blommor och solmoget saftigt plommon.
399 kr

Launois Millésime 2012

Launois Millésime 2012
Årgångskreation som för tillfället är 2012. Det är en frisk och fruktig skapelse där äppelfruktigheten kommer direkt i både doft och smak efterföljt av en tydlig citrus som rör sig i ett brett spektra från apelsin till grapefrukt. Bakom allt detta finner man ljust bröd, vita blommor och solmoget saftigt plommon.
399 kr

Charles Heidsieck Blanc de Blancs
Nylanserad! Vinet har vilat på jästfällningen under drygt 4 år, vilket är grunden till den lena och djupa strukturen i Charles olika cuvéer. Aromprofilen är en häftig kombination av silkeslen sammet och frisk grapefruktsyra som blandats med frukt, krita och subtila chokladtoner!
649 kr


Champagne: Prestige

Nicolas Feuillatte Cuvée Palmes d’Or Brut 2008
JDruvorna är primärt selekterade från Grand Cru lägen i Montagne de Reims samt från Côte de Blancs och den har legat hela 10 år på jästen. Komplex, torr och lätt utvecklad smak med fint balanserad syra. Härlig äppelfruktighet med toner av gula äpplen, citrus, tropiska frukter, mogna plommon, mineral, smörkola, kaffe, vanilj och aprikos.
1099 kr

Bollinger La Grande Année 2012

Bollinger La Grande Année 2012
Första jäsningen sker på små använda ekfat och sedan får den vila hela får vila i minst sex år på sin jästfällning. Detta är ett vin som mår bra av att njutas över lång tid så att man hinner uppleva alla lager av aromer som kommer rullandes likt vågor på ett hav. Det som börjar med en lätt smörigt nötig ton avslutas, likt ett fyrverkeri-cressendo, med en pampig kompott av både tropiska frukter, rostat bröd, havsvatten och gula äpplen.
1499 kr


När man skall välja mousserande vin att njuta under nyårskvällen så finns det några saker man bör tänka på innan man inhandlar produkterna. Först och främst är det, mer eller mindre, vedertaget att vinet som ”skålar in det nya året” bör vara mousserande. Detta till trots anser jag att man bör försöka att inkludera mousserande viner även tidigare under kvällen – och då gärna kombinerat med eller rent av inkluderat i maträtter.

Många av de bästa mousserande vinerna är inget du finner direkt på butikshyllan utan de måste beställas. Idag är det väldigt enkelt att skapa ett konto på Systembolaget.se, välja ut sin produkt samt få den levererad till valfritt Systembolag. Inget krångel, du behöver inte prata med någon och du får oftast dina varor inom två veckor (oftast inom en vecka enligt min erfarenhet).

När man bjuder till fest på nyårsafton så kan det vara trevligt att servera mousserande vin från en magnumflaska. Av någon anledning så smakar mousserande viner som genomgått en andra jäsning på flaska (ex. champagne, crémant samt cava m.fl.) betydligt bättre om detta gjort i magnumflaska. Anledningen är luften i flaskhalsen, det som mest påverkar mognadsprocessen. Ju mindre luft, desto långsammare mognar vinet. Eftersom flaskhalsen och korken och därigenom luftmängden är nästan densamma för alla flaskstorlekar, är mängden syre i proportion till vinet olika beroende på storlek. Utöver detta ser det ytterst festligt ut med en stor flaska och då man även ”äter med ögonen” så kan detta höja stämningen ytterligare under kvällen.

Ett tips som jag alltid försöker förmedla är att njuta det bästa (ej samma som dyraste) mousserande vinet så tidigt som möjligt. Klockan 00:00 har gästerna varken tid eller fullt fungerande smaklökar för att uppskatta nyanserna i ett bra vin. Satsa därför på något som är relativt fruktigt vilket mer lättillgängligt.

Under de senaste åren har alkoholfria alternativ fullkomligt exploderat och nu finns en hel repertoar att tillgå. Många associerar alkoholfritt alternativ med en dålig produkt, men så behöver det alltså inte vara längre och du behöver inte vara gravid för att välja det alkoholfria valet…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev