Bästa mousserande vin och champagne till nyår 2021

16 dec, 2021 | Tips

Vilket är egentligen det bästa mousserande vinet till nyår 2021? Det beror helt enkelt på vem du är och vad du föredrar! Nedan finner ni en lista på prisvärd mousserande viner och champagne som säkerligen kommer att funka utmärkt under hela nyårsfesten – från aperitifen, genom middagen till nyårsskålen!

Några enkla tips:

  • Njut det godaste (ej nödvändigtvis det dyraste) mousserande vinet så tidigt som möjligt. Klockan 00:00 har ingen varken tid eller fullt fungerande smaklökar för att uppskatta nyanserna i ett bra vin. Satsa därför på något som är relativt fruktigt vid 12-slaget vilket mer lättillgängligt.
  • Många av de bästa mousserande vinerna är inget du finner direkt på butikshyllan utan de måste beställas. Idag är det väldigt enkelt att skapa ett konto på Systembolaget.se, välja ut sin produkt samt få den levererad till valfritt Systembolag utan extra kostnad. Inget krångel, du behöver inte prata med någon och du får oftast dina varor inom 8 dagar (oftast betydligt tidigare). Tycker man ändå att det är svårt så hjälper alltid personalen i butikerna dig.
  • Av någon anledning så smakar mousserande viner som genomgått en andra jäsning på flaska (ex. champagne, crémant samt cava m.fl.) betydligt bättre om detta ligger i en magnumflaska. Anledningen är luften i flaskhalsen, det som mest påverkar mognadsprocessen, är lika stor som i en vanlig flaska, men volymen är dubbelt vilket ger en långsammare utveckling. Utöver detta ser det ytterst festligt ut med en stor flaska och då man även “äter med ögonen” så kan detta höja stämningen ytterligare under kvällen.

Oddbird Spumante Alkoholfri, 79 kr
Just denna kreation är faktiskt en Prosecco i grunden som lagrats 12 månader, men som sedan varsamt avalkoholiserats. Halvtorr, balanserad, frisk smak av honungsmelon, ananas, fläder, päron och krusbär med mindre toner av mineral.

Ca’ Montini Prosecco Extra Dry, 99 kr
En riktigt trevlig ekologisk prosecco med som utstrålar de klassiska smakerna (päron, melon m.m.), men som även har ett bakomliggande djup av andra aromer. Kolsyran är bra och relativt långvarig samt eftersmaken trivsam.

Bisol 1542 Crede, 179 kr
Crede är ett lokalt ord som syftar på lerjordarna som präglar jordarna i Valdobbiadene vilket håller fukt även under stor torka. Torr och frisk smak av gråpäron och citron, vita blommor, honungsmelon, fläder, grapefrukt samt mindre toner av mineral.

Perelada Cava Stars Brut Organic 2019, 109 kr
Aromprofilen följer den klassiska cava-stilen, men det finns ett bakomliggande mer komplext djup som framträder med lite luft och temperatur. Vinet, som är skapat enligt den traditionella metoden, har vilat drygt femton månader på sin jästfällning och är eko-certifierat

Pere Ventura Tresor Organic 2014, 139 kr
En trevlig ekologisk Cava som är gjord enligt den traditionella metoden med ungefär lika delar av de tre klassiska druvorna. Druvorna har vuxit på kalkrik jord samt den ligger ligger 24-30 månader på jästen. Frisk med inslag av rostat bröd, melon, röda äpplen, rök, solmogen citrus, krita, mandel och honung.⁠

Louis Bouillot Brut, 129 kr
En mycket trivsam skapelse där doft och smak är fruktiga med toner av mineral, äpplen och bröd. Detta är verkligen ett väldigt bra mousserande vin som passar till skaldjur i alla dess former eller att skåla och dricka som det är. Har precis kommit ut som halvflaska vilken är underbart god!

Langlois Crémant de Loire Brut, 150 kr
Langlois-Chateau ägs av champagnehuset Bollinger, vilket sätter en diskret kvalitetsstämpel på skapelsen. Denna crémant är väldigt god och fungerar såväl till mat som till “sippvin”. Chenin blanc-druvan dominerar med pigga aromer av honung, blommor och citrus.

Clotilde Davenne Brut Extra, 150 kr
Vinet tillverkas enligt klassisk champagnemetod med mycket låg sockrhalt. Aromprofilen är frisk med tydliga grapefrukt- och citronskals-toner. Vidare finner man viss syrlig äppelfruktighet följt av en del brödighet samt örter.

Comtesse de Neples Brut, 189 kr
Detta är en Blanc de Noirs, dvs. endast blå druvor har använt och i detta fall är det 100% Pinot Noir. Skapelsen har legat hela 24 månader på jästen vilket genererat en riktigt trivsamt kreation med fin fruktighet. Aromprofilen är frisk och i ryggraden finner man en fin grapefruktsyra som lyfts i toner av rött äpple, sten- och citrusfrukter samt ljust bröd. Vidare finns en viss bakomliggande mineralitet.

Palmer Brut Reserve, 299 kr
Tydligt fruktig struktur med tungvikt på moget gult äpple och fruktiga citrusfrukter, men med en underliggande krämighet och nougatton. Produktionsmässigt är skapelsen lagrad på sin jästfällning i över tre år samt upp till 39% reservvin från tidigare årgångar har använts.

Taittinger Brut Réserve, 449 kr
Huset Taittinger är det tredje äldsta ännu verksamma Champagnehuset. Det är en komplex skapelse, torr och fylld med citrus-smaker, men det finns även ett begynnande djup och bakomliggande nötighet samt en härlig fruktsötma.

Bollinger Rosé, 659 kr
I Bollinger Brut Rosé använder man 6% rött vin för att få färgen samt den tillåts vila minst tre år på jästfällningen. Den är mörkt orangerosa med fina och pigga bubblor. Aromen i både smak och doft är komplexa och balanseras fint av en bra syra. Primärt återfinns fruktiga toner med en bas i röda bär där främst jordgubbe och blodgrape lyser igenom. Fenomenalt både som aperitif och till mat.

Diebolt-Vallois Prestige, 399 kr
Just denna cuvée består av druvor från de tre Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Äppelfruktigheten kommer direkt i både doft och smak efterföljt av en tydlig citrus som rör sig i ett brett spektra från apelsin till grapefrukt. Bakom allt detta finner man ljust bröd, vita blommor och solmoget saftigt plommon.

Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 2015, 419 kr
Årgångskreation som för tillfället är 2015. Det är en frisk och fruktig skapelse där äppelfruktigheten kommer direkt i både doft och smak efterföljt av en tydlig citrus som rör sig i ett brett spektra från apelsin till grapefrukt. Bakom allt detta finner man ljust bröd, vita blommor och solmoget saftigt plommon.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs, 649 kr
Nylanserad! Vinet har vilat på jästfällningen under drygt 4 år, vilket är grunden till den lena och djupa strukturen. Aromprofilen är en häftig kombination av silkeslen sammet och frisk grapefruktsyra som blandats med gul frukt, krita och subtila chokladtoner. Basåret just nu är 2016 och det är en av de bättre Charles Heidsieck BdB jag provat!

Taittinger Comtes de Champagne Rosé 2007, 1795 kr
Druvorna till Comtes de Champagne Rosé kommer från olika Grand Cru lägen och det stilla röda vinet som tillsätts från Bouzy. Den har legat 10 år på jästen i kalkstenskällarna som ligger på UNESCOS världsarvslista. Aromprofilen är underbart balanserad med toner av röda bär. Primärt återfinns solmogna jordgubbar, vinbär och blodgrape, men profilen ändras hela tiden och nya spännande smaker framträder kontinuerligt.

Bollinger R.D. 2007, 2099 kr
Just Bollinger R.D. tillverkas bara av de absolut bästa årgångarna. Namnet R.D. kommer från ”Récemment Dégorgé, alltså nydegorgerad. Denna cuvée har legat över 12 år på jästen och aromprofilen är exceptionellt komplex. Mogna gula äpplen, honung, mineral, solmogen apelsin, grillad citron, saffran, aprikos, ananas, rostade nötter, nougat, choklad, kaffe och rostat bröd.⁠⁠

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bästa mousserande vin och champagne till nyår 2020 - Mousserande.se - […] Bästa mousserande vin och champagne till nyår 2021 […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev